SEO çalışmalarında en önemli faktörlerden biri SEO uyumlu makale üretebilmektir. Çünkü başta Google olmak üzere artık birçok arama motoru, içeriğe önem veriyor. İçeriğin en önemli kriteri elbette özgün olmasıdır ve bu kaçınılmaz bir kuraldır ancak tek başına özgünlük de üst sıralara çıkabilmek için yeterli değildir.
Bu makalede sizlere SEO uyumlu makale nedir ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır anlatmaya çalışacağım.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale, SEO kriterlerine uygun bir şekilde yazılmış makaledir.
Kimi zaman makale yerine içerik terimi de kullanıldığından SEO uyumlu makale nedir sorusu yerine SEO uyumlu içerik nedir sorusuna da sıkça rastlayabilirsiniz.
Bir makalenin ya da içeriğin özgün olduğunu varsayarsak ve bu makale veya içerikle başta Google olmak üzere üst sıralarda yer almak isteniyorsa SEO kriterlerini karşılaması gerekmektedir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu makale yazabilmek için makalenin sağlaması gereken tüm SEO kriterlerini sağlaması gerekmektedir. Bu kriterleri ise detaylı bir şekilde aşağıdaki başlıklar halinde inceleyebiliriz.
Anahtar Kelime Kullanımı
SEO uyumlu bir makale yazmadan önce mutlaka o konuyla ilgili anahtar kelime araştırması yapılmalıdır. Çünkü makaleyi amaca uygun hale getirecek ilk faktör, konuyla ilgili en çok kullanılan ve arama hacmine sahip olan anahtar kelimeleri kullanmak olacaktır.
Anahtar kelime araştırması yapmak için ücretsiz anahtar kelime analiz araçları kullanılacaksa, aşağıdaki iki anahtar kelime analiz aracı ihtiyaçlarınızı bir nebze karşılayabilir:
Google Keyword Planner aracı tamamen ücretsiz bir araçtır ancak uzun kuyruklu anahtar kelimelere ihtiyaç duyulduğunda tam anlamıyla ihtiyaçlarınızı karşılayamayabilir.
Ubersuggest aracı ise 24 saat içerisinde 3 defa ücretsiz sorgu yapılmasına izin veriyor ve 3 kereden daha fazla sorgulama yapmak gerekirse, ne yazık ki ücretli versiyonuna yönlendiriyor.
Eğer ücretli bir araç kullanma imkânı söz konusu ise aşağıda yer alan dünyanın en iyi ücretli anahtar kelime analizi araçlarından birini ya da birkaçını satın alarak kullanabilirsiniz:
Yukarıdaki araçlar üzerinden yapılacak anahtar kelime analizleri ile aylık aranma hacmi yüksek olan alakalı anahtar kelimeler tespit edilebilir ve bu anahtar kelimelere göre SEO uyumlu makalenin ön hazırlığı sağlanabilir.
Anahtar kelimeleri, artık devri biten Meta Keyword etiketinin kullanımından kaçınıp, bunun yerine makalenin içerisinde doğal bir şekilde kullanmak ve bunu ideal sıklıkta yapmak son derece önemlidir. Meta Keyword kullanımı dışında anahtar kelimelerin makale içerisinde art arda kullanılmasından ve çok sık ya da çok az kullanılmasından kaçınmak da en önemli faktörlerden biridir.
Anahtar kelime kullanımını doğal ve başarılı bir şekilde makale içerisinde gerçekleştirmek ilgili makaleyi üst sıralara taşıma noktasında büyük bir başarı sağlar.
Makalenin Konuya Tam Hâkimiyet Sağlaması
SEO uyumlu bir makalenin, yazıldığı konudaki tüm sorulara cevap verebilmesi oldukça önemli bir konudur.
Bazen SEO teriminin birçok kişi tarafından Google SEO olarak da dile getirildiğini görürsünüz. Bunun nedeni ise SEO çalışmalarının en çok Google için yapılmasıdır ve aslında mantıklı bir kullanımdır.
Google, yapılan araştırmalar ve istatistiklere göre, bir konuya kısaca değinilmiş ya da bir konunun alt konusuna uygun yazılmış içeriklerdense ana konu ve ana konuyla birlikte tüm alt konulara değinmiş makale ve içeriklere daha fazla önem vermektedir.
Diğer arama motorlarının da buna benzer bir algoritmaya göre hareket ettiğini göz önüne alırsak, yazılacak SEO uyumlu makale, konusundaki en kapsamlı makale olduğu takdirde başarı sağlanacaktır.
Heading (H1-H6) Etiketleri
Bir makalenin SEO uyumlu olabilmesi için başlık etiketi de denilen H1-H6 etiketlerinin en doğru şekilde kullanımı şarttır. Çünkü makalenin ana başlığı ve alt başlıkları, makale ile ilgili en iyi yönlendirici bilgileri sağlayacaktır.
Heading etiketleri konusunda bilgi sahibi olan birçok kişinin en çok merak ettiği şey ise bir makalede H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 etiketlerinin tamamının kullanılması zorunlu mudur değil midir sorusunun cevabıdır. Hem bu soruya hem de H1-H6 etiketleri ile ilgili diğer merak edilen konulara aşağıdaki gibi cevap verebiliriz:
- SEO uyumlu bir makalede yalnızca 1 adet H1 etiketi olur. Çünkü H1 etiketi ana başlıktır ve sadece 1 tane olması gerekir.
- H2-H6 etiketleri bir makale içerisinde birden fazla kez kullanılabilir ve mantıklı bir şekilde birden fazla kez kullanılması zarar vermez.
- SEO uyumu yakalamak için illa ki H1-H6 etiketlerinin tümünü kullanmak zorunlu değildir. H1 etiketi zaten mutlak olmak zorunda olduğundan H1 etiketini ayrı tutarsak, H2 ve H3 etiketlerinin olması yeterli olacaktır. Tabi ki tüm başlık etiketlerinin kullanımı daha faydalıdır ancak plansız ve zoraki kullanımdansa hiç kullanmamak daha iyidir.
- Arama motorları bir sayfayı SEO açısından değerlendirirken H1-H6 etiketlerine dikkat eder ama bunun illa ki makale içeriğinde olması şart değildir. Örneğin makalenin kendisinde H1, H2, H3 etiketleri kullanıldıysa makalenin hemen sonunda önerilen içerikler başlığını H4, yan menü başlığını H5 ve footer bölümü başlıklarını H6 yaparak da başlık etiketlerinin tamamı kullanılabilir.
Başarılı bir şekilde uygulanmış ana başlık ve alt başlık etiketleri makaleye mutlaka değer katacaktır.
Makale Uzunluğu
Bir başka SEO uyumluluğu yakalama kriteri de makalenin uzunluğu, yani makalenin toplam kelime sayısıdır.
Hiçbir arama motoru algoritması net bir şekilde makale uzunluğu ve karakter sayısı hakkında bilgi vermez. Ancak vaka analizlerine ve yapılan araştırmalara göre bir makalenin arama motorlarının dikkatini çekmesi için gereken minimum kelime sayısı ortalama 300’dür.
300 kelimelik bir makale bile aslında kısa sayılsa da minimum 300 kelimelik bir makale daha kısa makalelerden daha fazla avantaj sağlayacaktır. Yine yapılan araştırmalara göre en başarılı makalelerin ortalama kelime sayısı ise 1.500 ile 2.000 kelime arasındadır.
Unutulmaması gereken bir konu da minimum 300 kelimeyi ya da 1.500-2.000 kelime aralığını yakalayabilmek için aynı şeyler defalarca yazılmamalı ve makale gereksiz uzun tutulmamalıdır.
Görsel, Video ve Tablo Kullanımı
%100 SEO uyumlu bir makale yazılmış olsa da sadece kelimelerden oluşan bir makale, SEO uyumluluğunda başarıyı getiremeyebilir. Çünkü tamamen kelimelerden oluşan düz bir makale, okuyuculara sıkıcı ve yorucu gelebilmektedir.
Google’ın SEO değerlendirmelerindeki en önemli değerlendirmelerinden birisi bir sayfadaki Hemen Çıkma Oranı metriğidir. İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun eğer ziyaretçiler ve okuyucular SEO uyumlu makaleye ait sayfadan çok kısa sürede çıkıyorsa, Google bu içeriği yetersiz görerek içeriğin yer aldığı sayfayı, arama sıralamasında gerilere atmaktadır.
Bu durumun önüne geçmenin en güzel yöntemi, makalede konuyla alakalı görsel, video ve tablolar kullanmaktır. Çünkü kitaplarda da geçerli olan bir durum şudur ki; görsellerle desteklenen içerikler, ziyaretçilere daha cazip gelmekte ve makaleden hemen çıkma oranını düşürmektedir.
Bu konuyla ilgili önemli bir bilgi de kullanılacak görsellerin ve videoların da SEO optimizasyonuna uygun olmasıdır. Madde madde açıklamak gerekirse şu şekilde anlatabiliriz:
- Kullanılacak görsellerin mutlaka başlık, alt etiketi ve açıklama kısımlarına anahtar kelimelerden oluşan açıklamalar yazılmalıdır.
- Görsellerin boyutu 100 kb altı olmalıdır ve .png, .jpeg formatları yerine resim optimizasyon araçları veya eklentileri ile daha hızlı açılan .webp gibi formatlar kullanılmalıdır.
- Kullanılacak videolar kesinlikle YouTube vb. bir video platformundan çekilmeli ve makale içeriğine yerleşim yapılırken de sayfaya uygun yerleştirilmelidir.
- Bazı istatistikleri veya bilgileri düz bir yazı şeklinde değil de tablo şeklinde vermek, okuyucuların daha çok dikkatini çekebilmektedir.
Meta Etiketleri
Diyelim ki makaleniz hazır ve tüm kontrollerinizden başarılı bir şekilde geçti. Peki bu makaleyi yayınlarken olduğu gibi başlığını atarak ve içeriği yerleştirerek yayınlamak başarı getirir mi? Kesinlikle HAYIR!
Arama motorlarının bir sayfayı ya da siteyi anlamasının en etkili yolu meta etiketlerdir. Meta etiketler sayesinde örneğin Google, ilgili sayfanın hangi konuyla ilgili olduğunu ve neleri içerdiğini tespit edip buna göre sıralamasını yapar. Peki nedir bu meta etiketler? Hemen söyleyelim:
- Meta Title
- Meta Description
Meta Title
Meta Title etiketi, bir içeriğin başlığının arama motorlarına tanıtıldığı etikettir. Yani bu etiketin kullanımı ile arama motorlarına ilgili sayfanın başlığının ne olduğunu belirtirsiniz. Bir Meta Title etiketinin sahip olması gereken kriterler ise aşağıdaki gibidir:
- Meta Title etiketleri 40-60 karakter (harf) aralığında ve maksimum 580px uzunluğunda olmalıdır.
- Meta Title etiketlerinde mutlaka ana anahtar kelimeye yer verilmelidir.
- Dikkat çekici başlıklar ile Meta Title etiketinin etkisi tetiklenmelidir.
Dikkat çekici başlık yazmak çok önemlidir. Araştırmalara göre sayı içeren, güç katan veya teşvik edici başlıklar daima bir adım önde olmuştur. Buna örnek vermek gerekirse; anahtar kelimemiz SEO ve konumuz da SEO nasıl yapılır dersek ve bu makaleye başlık yazıyorsak, SEO Nasıl Yapılır başlığı yerine Başarılı SEO Yapabilmenin Sırları ya da 10 Adımda Başarılı SEO Sırları gibi başlıklar vermek, kullanıcıların daha çok dikkatini çekecektir.
Meta Description
Meta Description etiketi, arama motorlarına makale veya içerik hakkında özet bir bilgi vermektedir. Bu etiketi kitapların arka sayfalarında yer alan özet bölümlerine benzetebiliriz.
Meta Description etiketinin de tıpkı Meta Title gibi sahip olması gereken bazı kriterler vardır. Bu kriterler şu şekildedir:
- Meta Description etiketleri maksimum 140-160 harf aralığında ve 920px uzunluğunda olmalıdır.
- Meta Description etiketlerinin hedef konuya ait anahtar kelimeler içermesi gerekmektedir.
- Meta Description etiketinde makalenin giriş kısmını ya da belirli bir kısmını yazmak yerine o makalenin özetini yazmak daha sağlıklı olacaktır.
İç ve Dış Bağlantılar
Bağlantı içeren makaleler, Google ve diğer arama motorlarının gözünde bir tık daha değerli görünebilmektedir. Buna en güzel örneği Vikipedi sayfalarından herhangi biri ile verebiliriz ve bu sayfalardaki mantıkla da bağdaştırabilirsiniz.
Yazılan SEO uyumlu bir makale içerisinde, konuyla ilgili hem aynı web sitesindeki başka sayfalara verilen iç bağlantılar hem de konuyla ilgili başka web sitelerine verilen dış bağlantılar, makaleyi daha da güçlü hale getirmektedir.
İçerik Tabloları (Table of Contents)
Yine Vikipedi sayfalarında bolca görülen ve İngilizce’si Table of Contents olan İçerik Tabloları, yazılan makaleyi SEO açısından güçlendiren faktörlerden biridir.
İçerik Tabloları; makale içerisindeki alt başlıkları hiyerarşik olarak içeriğin üst kısmında toplayan, makalenin içeriği hakkında başlıklarla bilgi veren ve herhangi bir alt başlığa tıklanıldığında direkt o alt başlığa yönlendiren bir mantıkla çalışır.
İçerik Tabloları’nın bu çalışma sistemi hem içerikle ilgili daha detaylı bilgi sağlar hem de okuyucu açısından makaleyi daha kullanışlı ve okunaklı bir makale haline getirir.
CMS SEO Eklentileri ile Makale Yazma
Makalenin yayınlanacağı web sitesi WordPress, Joomla vb. bir CMS alt yapıya sahip ise yazılan makalenin yukarıda paylaşılan kriterleri aynı anda karşılamasını daha kolay sağlayabilirsiniz.
SEO araçları ve eklentileri; web sitesinde yayınlanacak olan içeriği daha girmeye başladığınız anda SEO açısından uygun hale getirmek için yönlendirmeler sağlar. Bu sayede makalenin taşıması gereken kriterleri çok daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz.
WordPress web siteleri için en çok kullanılan ve SEO uyumlu makale oluşturmada en çok tercih edilen WordPress SEO eklentileri şunlardır:
- All in One SEO
- Yoast SEO
- RankMath
WordPress için en çok kullanılan SEO eklentileri bunlar olsa da başka birçok eklentiye ulaşmak mümkündür. Ayrıca WordPress dışında Joomla, OpenCart gibi sistemler için de geliştirilmiş ve içeriklere değer katmaya yardımcı eklentiler bulmak zor değildir.
SEO Uyumlu Makale ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
SEO Uyumlu İçerik Nedir?
Makale tabiri yerine kimi zaman içerik terimi de çok sık kullanıldığından SEO ile yakından ilgilenen kullanıcılar SEO uyumlu içerik nedir? sorusunu da sıkça sormaktadır. SEO uyumlu içerik ile SEO uyumlu makale aynı şeylerdir. Bu nedenle de yukarıda anlatılan tüm bilgi ve detayları SEO uyumlu içerik için de geçerli sayabilirsiniz. Dolayısıyla SEO uyumlu içerik nasıl yazılır veya SEO uyumlu içerik nasıl üretilir diye merak ediyorsanız araştırmanıza son verebilirsiniz.
Makale ve içeriğin yanı sıra SEO uyumlu metin, SEO uyumlu yazı ve SEO uyumlu tanıtım yazısı terimleri de sıkça kullanılan terimler arasındadır.
SEO Uyumlu Makale Hizmeti Alabilir Miyim?
Kesinlikle! Eğer SEO uyumlu makale hizmeti almak istiyorsanız seve seve yardımcı olabilirim. Tek yapmanız gereken SEO sayfasını incelemek ya da iletişim bilgilerimden hemen iletişime geçmek ve en kısa sürede hizmet almaya başlamaktır.
SEO Uyumlu Makale Fiyatları Ne Kadar?
Elbette herkes SEO uyumlu makale yazamayabilir ve bunu ücreti karşılığında yaptırmak isteyebilir. Bunun için özel kurulmuş web siteleri ve portallar var olduğu gibi SEO ajansları ve SEO uzmanları aracılığıyla da SEO uyumlu makaleler elde edebilirsiniz.
SEO uyumlu makale ücretleri ise makalenin yazılacağı dil, uzunluk ve kategoriye değişiklik göstermekte olup her 100 kelimesi üzerinden ücretlendirilmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi İngilizce ve diğer yabancı dillerde yazılacak makaleler, Türkçe makalelere oranla daha pahalı olacaktır.
SEO Uyumlu Makale Örneği Nasıl Bulunur?
SEO uyumlu makale örnekleri aramak yerine yukarıda da bahsettiğim gibi tüm kriterleri değerlendirmek ya da bir SEO aracı/eklentisi ile hareket etmek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü bulacağınız SEO uyumlu makale örneği için de bir test yapmanız gerekecek ve bunu ancak özel bir araç ya da eklenti aracılığı ile yapabileceksiniz.